Guide: Sådan finder du den rette ridehjelm

Ridning er en både sjov og udfordrende sportsgren. Det er også en sport, hvor man skal passe på sig selv, og her gælder det, at man aldrig skal gå på kompromis med sikkerheden. Derfor er det vigtigt, at du ikke blot har en ridehjelm, men at du også har den rette ridehjelm, som passer dig til dig og din sport. Passer hjelmen nemlig ikke i størrelse, går det ud over komfort og i sidste ende din sikkerhed som rytter.

Råd til at finde den rette ridehjelm

  • Find en hjelm som er sikkerhedsgodkendt

Når du er ude at se på en ridehjelm eller søger på nettet, kan du med fordel se efter, om hjelmen er mærket med VG1. Denne sikkerhedsmærkning refererer Dansk Ride Forbund til i deres reglementer, når det gælder ridehjelme, og denne sikkerhedsmærkning gør sig også gældende i resten af EU. Disse sikkerhedskrav er med til at sikre, at du erhverver dig en god, sikker hjelm.

  • Forskellige typer ridning kræver forskellige typer hjelme

Det er ikke ligegyldigt hvilken disciplin, du beskæftiger dig med. Man kan få hjelme med forskelligt materiale, hvilket kan være godt hvis man for eksempel ridder military og dermed har brug for en hjelm, hvor mudder og jord let kan tørres af.

  • En af de vigtigste råd, når det gælder ridehjelm, er at købe en hjelm med de rigtige mål

Er hjelmen for stor, vil den ikke sidde ordentlig fast og kan ikke beskytte dig under uheld, og er den for lille, vil den klemme og ikke beskytte pande og baghoved optimalt. En god idé er at måle sin størrelse ved at måle hovedomkredsen med et målebånd. Hovedomkredsen i centimeter svarer til hjelmstørrelsen, og det er således nemt at finde sin størrelse, når først man har dette mål.

  • Når du har købt din nye hjelm, er det vigtigt, at du passer godt på den

Opbevar den gerne et tørt sted – for eksempel i en hjelmtaske eller på en knagerække indenfor. På den måde undgår du at slide den unødvendigt. Dog er det nødvendigt at tjekke hjelmen regelmæssigt, for at se om den har fået skader. Ikke alle skader er lige synlige, så det anbefales, at man køber en ny hjelm, hvis den har været udsat for hårde slag eller stød.

Søg råd og vejledning hos professionelle hvis du er usikker

Selvom man selv kan finde frem til størrelse og hjelmtype forholdsvist uproblematisk, er det altid en god idé at søge vejledning, hvis man er det mindste i tvivl. Når det gælder sikkerhed, er det værd at være helt sikker på sit køb af udstyr.