Er menneskene overflødige i en verden domineret af robotter?

Vi kender alle de industrielle ”primitive” robotter på fabrikker, som laver ensartede opgaver. Det kunne være simple ting som at sortere kartofler efter størrelse og vægt. Det væsentlige ved det er at de er med til at lette arbejdsopgaverne for os mennesker. Det gør også at den menneskellige arbejdskraft bliver kraftigt reduceret. Det er en skræmmende tanke, at teknologien bliver mere dominerende, men omvendt så giver det en masse nye muligheder. Man hører tit folk være lidt bekymrede for om de bliver overflødige i fremtiden. Det handler nok mere om at indse og udnytte.

Groft sagt så skelner vi mellem tre generationer

Hvis man skal danne sig et overblik i robotudviklingen, så er vi nødt til at kigge lidt tilbage i tiden. Lad os sætte lidt ord på kurven, så det giver lidt mere mening. Første generation af robotter, var skabt til at gøre noget for nogen – det kunne være vores eksempel på maskinen der sorterede kartofler. Anden generation er at gøre noget ved nogen. Det kunne være at man har fået indopereret en pacemaker pga. af et svækket hjerte. Vores generation handler om at gøre noget med nogen. Dvs. nu bliver det ikke kun teknisk, men nu er der følelser på spil. Tænker du på at skifte bredbånd? Se vores prisguide her.

Videnskaben sætter nye grænser

I dag render vi rundt med vores mobiltelefon hele tiden. Det kan nærmest give et sus i maven, hvis man skulle glemme den på vej til arbejde. Tendenserne viser at fremtiden byder på, at det at man har en robot i nærheden, svarer til vores forhold til telefonen i dag. Men for at få skabt sådan en ven i livet, er man nødt til at videreudvikle robot. Vi er kommet ret langt med softwareteknologi, sensorteknologi og visionsteknologi. Det næste step er at humanisere den teknologiske del. Hvis vi på nogen måder skal kunne interagere med en robot, så skal den kunne skelne mellem individer. Vi er alle skabt forskelligt og har individuelle behov.

Derfor er man nødt til at kigge nærmere på de bløde værdier såsom; Antropologi og psykologi. Det er en vigtig del af fremtiden, hvis man skal indgå en intim relation til robotten. Det er en spændende tidslomme vi lever i og man kan kun gisne om hvor langt det kan udvikle sig. En ting er sikkert, menneskeracen bliver nok aldrig helt overflødig.